Milloin kattotyöt on tarpeen

Kattotyöt voi tulla tarpeelliseksi monista syistä. Vanhan talon katossa pinnoitus pitää uusia tietyn väliajon, tai ehkä katto on niin vanha että se pitää vaihtaa kokonaan. Joskus tarvitaan vain pinnoitusta tai kattoa pitää korjata vain osittain tai paikoittain. Tai kohde on uusi ja vaatii katon rakennuksen kokonaan.

Tässä kirjoituksessa käydään läpi kattotyön eri vaiheet.

 

Katon kunnon kartoitus

Katon pinta tarkastetaan huolellisesti ammattitaitoisen tekijän toimesta. Siinä todetaan katemateriaalien ja läpivientien kunto sekä kourujen kunnot käydään läpi. Myös kaikki kiinnitykset tarkistetaan ja rakenteiden yleinen kunto arvioidaan. Ammattitaitoinen kartoituksen tekijä antaa tarkastuksesta myös raportin asiakkaalle.

 

Tarjous kattotöistä

Kartoituksen perusteella voidaan tehdä tarjous kattotöistä. Muista pyytää tässä vaiheessa myös kartoitusraportti jos et ole vielä saanut. Varsinkin jos kartoituksen tietoja ei ole aukaistu tarjouksessa. Yleisesti suositellaan että kannattaa pyytää tarjous useammalta palvelun tarjoajalta. Tätä varten myös kartoituksen saaminen kirjallisena on oleellista, jotta voit lähettää sen muille yrityksille tarjousta varten. Kannattaa myös tarkistaa kuuluuko urakoitsijayritys kotitalousvähennyksen piiriin, eli onko urakoitsija ALV-, ja ennakkoperintärekisterissä. Tarjouksen kattotöistä voit pyytää esimerkiksi Jyväskylän alueella Sunkatot Oy:ltä.

 

Kattotuotteiden tilaus

Tarjouksen hyväksynnän jälkeen tilataan tarvittavat kattotuotteet. Yleensä tavaroiden tilaus ja toimitus kuuluu tarjoukseen. Muista että kattotyöt tulee toteuttaa alan ammattilaisella.

 

Purkutyöt ja kattoremontin toteutus

Kattotyön purkuvaiheessa saattaa tulla hyvinkin paljon purkujätettä joten tälle kannattaa varata paikka tai mielellään vaikka varata vaihtolava jätettä varten. Kaikissa kattotöissä purkuvaihetta ei tietenkään edes ole, esimerkiksi pintakäsittelyissä tämä vaihe jää pois kokonaan.

Varovaisuutta kannattaa vaalia erityisesti purkutöiden että remontin aikana. Huolehdithan että ulkopuoliset näkevät että remontti on kesken tai sulkea kulku rakennuksen ympäriltä.

Purun jälkeen ensimmäinen vaihe on aluskatteen asennus jonka jälkeen on ruoteiden asennus. Sitten alkaa kattopeltien- tai tiilien asentaminen sekä ilmastoinnin läpviennit tehdään ja tiivitsetään.  Tämän jälkeen tehdään räystäslautojen asentaminen ja viimeisenä vuorossa lumiesteiden, kattosiltojen, lapetikkaiden, tikkaiden ja sadevesijärjestelmän asennus. 

 

Jälkitarkastus

Katon ollessa valmis se tulisi tarkastaa ja katsoa yhdessä läpi, ja näin todeta valmiiksi yhdessä. Hyvä muistaa myös että perusteelliseen kattotyöhön kuuluu loppusiivous ja rakennusjätteiden poisvienti. Jos jätteiden vienti ei kuulu tarjoukseen, selvitä missä on lähin remonttijätteen vientipiste.


jaa